Mensvärk

DesktopImage
0
Tyvärr är menstruella kramper eller menssmärtor före och under mens bara en del av livet för många kvinnor. Här är några tips för att hantera dina kramper.

LÄR DIG ALLT OM HUR MAN SKA HANTERA KRAMPER

Kramper är livmoderskontraktioner orsakade av prostaglandiner, en hormonliknande substans. Kontraktionerna hjälper till att få bort livmoderslemhinnan som stöts ut under din mens. Vanligtvis är krampsmärtan lindrig. Men ibland kan den vara svår. Smärtorna kan variera mellan antingen vassa hugg som får dig att vika dig dubbel, eller en molande smärta som sprider sig via magen och nedre delen av ryggen. Vissa kvinnor upplever också yrsel, illamående, diarré eller kräkningar. 

Att hantera kramper
Om du börjar känna av kramper, prova en kombination av dessa för att lindra smärtan:
 
1. SMÄRTSTILLANDE LÄKEMEDEL: Smärtstillande läkemedel som går att köpa receptfritt, såsom ibuprofen eller natriumnaproxen, hämmar bildningen av prostaglandiner och kan göra kramperna mindre smärtsamma. Om du lider av blödningsrubbningar, leversjukdom, magsjukdomar eller magsår, tala med din läkare innan du tar denna typ av läkemedel. 

2. TRÄNA & STRETCHA: Regelbunden motion och stretching är mycket effektivt.

3. SLAPPNA AV: Slappna av med meditation eller yoga. Få tillräckligt med sömn före och under menstruationen för att hjälpa dig att hantera eventuella obehag. Försök att skämma bort dig själv.

4. TA VITAMINER: Vitamin B1 eller ett magnesiumtillskott kan minska smärtan.

5. BLI VARM: Ta ett varmt bad eller använd en värmedyna på nedre delen av magen eller ryggen.

6. PREVENTIVMEDEL: Hormonella preventivmedel kan också minska menssmärtor.  Ta bara dessa med din läkares godkännande.

Om symtomen är alltför smärtsamma, konsultera din läkare för att se om det är något annat som händer med din kropp eller för att få rådgivning om andra medicinska alternativ som kan vara rätt för dig.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om